zondag 18 augustus 2019



COQ AU VIN  

De mis en place: kippenpootjes, kipdijfilet, selderij, wortel, ui, lenteui, knoflook, champignons, gerookte spekblokjes, laurier, thym, zachte rode wijn.



Groente snijden.
Bak de spekjes uit en giet het vet ervan in een vuurvast schaaltje om af te laten koelen.
Bak de groente in het achtergebleven spekvet van de spekjes pan, tot de groente carameliseert. Voeg dan drie kwart fles wijn toe. Zet de afzuigkap uit en geniet even van de heerlijke geur!
Giet een beetje olie over de ongekruide kip

en bak die even goudbruin aan in een hete oven.

Pureer het inmiddels gaar geworden groentemengsel met een staafmixer.



Voeg de uitgebakken spekblokjes toe en de champignons.



leg de kip in de pan met de laurier en voeg wat water, evt. nog wat wijn, peper en thym toe. Laat het geheel een paar uur zachtjes stoven. Laat het een nachtje staan, want morgen is ie op zijn lekkerst. Mmmmm.... lekker met bijvoorbeeld andijviestamppot of zuurkool. In het laatste geval kan je bijvoorbeeld ook wat pruimen toevoegen, voor een bijzonder en lekker resultaat. Genieten!!



MOULES AU GRATIN  

Spoel de mosselen en haal de kapotte exemplaren er tussenuit, ook de mosselen die niet goed willen sluiten zijn dood dus die moet je niet eten. 
Kook de mosselen zoals je gewend bent, bijvoorbeeld met verse soepgroenten, witte wijn en knoflook. 
Leg ze in de halve schelp op een bakplaat bekleed met alu folie.
Maak een mengsel van geraspte kaas, ei, witte wijn, knoflook, peterselie, selderij en bieslook en schep die over de mosselen. 
Dan even in de oven. Het achtergebleven mosselvocht is een mooie basis voor een heerlijke vissoep, bewaar het desnoods in de vriezer. 
Bon apetit!

EMPENADA'S  

Als het buiten heel warm is, ga ik binnen koken. Rare eigenschap...
Vulling: 2 chipolataworstjes of/en een stukje salami in blokjes, stukje kipfilet in blokjes, 4 teentjes knoflook, 1 gesnipperde ui, klein blikje boontjes, kijk zelf maar welke, stukje geitenkaas in blokjes, ger. pijnboompitjes, 1 eetl. komijnpoeder, 1 eetl. korianderpoeder,1 theel. chili flakes, handjevol peterselie en verse koriander.Ontdooi plakjes bladerdeeg en vouw het deeg om de vulling heen, plak de randjes vast met wat losgeklopt ei bestrijk er ook de bovenkant mee. 
Even in de oven tot ze goudbruin zijn. Jomjom...