zondag 1 september 2019

MOUSSAKA  

Moussaka moet je ooit een keer in Griekenland gegeten hebben om de échte traditionele smaak geproefd te hebben. Het schijnt volgens Wiki afkomstig te zijn van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Dat lijkt me een klus van Bijbelse proporties! Hij schreef in het begin van de twintigste eeuw een kookboek met onder meer het recept van moussaka. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent 'fris'. Ik heb een voorliefde voor heel oude recepten waarbij ik kan wegdromen in andere tijden.

Mijn tip die uiteraard ook geldt voor alle andere recepten, is: kook zoveel 
mogelijk met biologische producten. Uit liefde voor moeder aarde en met liefde voor het dier en voor je eigen gezondheid en meestal ook voor de smaak.

Je hebt nodig voor 6 personen; ±750 gr aardappelen, 2 aubergines, 1 courgette, 750 gr gehakt, 2 uien, 3 knoflookjes, rode wijn, blik tomatenblokjes. Voor de bechamelsaus: boter, melk, bloem, wijn, stukje bouillonblok.
Kruiden: kaneel, nootmuskaat, rode pepervlokken, laurierblad, oregano.

Als je het vlees vervangt door groente: champignons, paprika, ui, wortel, bleekselderij, extra tomaten, courgette en aubergine heb je hem lekker vega. Geen (bloem-)kool of broccoli.

Wil je hem koolhydraatarm, laat dan de bechamelsaus weg en gebruik alleen jonge geraspte kaas en de groente zoals champignons, paprika, ui, wortel, bleekselderij, extra tomaten, courgette en aubergine en het gehakt. Natuurlijk zonder de aardappel. Misschien mag wel zoete aardappel? Kijk even bij je dieet voorschriften.


Bak de gesneden aubergines in weinig olie bruin en kook de schijfjes aardappels met schil gaar.

Maak van de boter, de bloem, de melk en de rode wijn en een klein stukje bouillonblok ongeveer een halve liter licht rode bechamelsaus.
Bak de gehakt zonder vet toe te voegen.
Snij de ui en de knoflook klein en voeg die bij de gehakt
Voeg ruim (2 eetlepels) kaneel en nootmuskaat toe, het moet echt hoog op smaak zijn.
Voeg een flinke scheut wijn toe en het blik tomatenblokjes, handje oregano, en de laurier.
Leg onderin de ovenschalen (ik heb er twee genomen, want éen schaaltje gaat naar mijn klussende dochter en schoonzoon) de gekookte aardappelen en schep er het gehaktmengsel op.
Bak in de niet schoongemaakte gehaktpan de courgette.
leg de gebakken groente op de laag gehakt en druk het goed aan.
leg er geraspte kaas op en daarop een laag aardappelen.
Druk de schotel goed aan en schenk de bechamelsaus op de laatste laag aardappels
Rasp kaas en maak er een dikke topping van.
Mooi hè, al die laagjes, hij mag de oven in die niet voorverwarmd hoeft te zijn en zet de temperatuur op 180 gr.
Dit is een handig schemaatje voor de volgorde van de laagjes.

Nu is ie klaar, loeiheet uit de oven. Dit kan je van tevoren makkelijk maken, vooral als je lieve gasten krijgt die je niet vaak ziet en alle aandacht wilt geven. Omdat alle ingrediënten al gaar zijn maakt het niet zo heel veel en hoe lang en hoe heet die oven precies moet zijn, de kaas moet wel goudbruin zijn. Zet een zoutvaatje op tafel. Er zit geen zout in want omdat de kaas al zout is vind ik het niet nodig....  Kali orexi!