maandag 26 augustus 2019

NASI GORENG  

Mijn moeder is geboren in Bandung. Ze was niet 100% Indisch maar een mengelmoesje van Europees, Indisch en Chinees bloed. Mijn moeder kookte geen Indisch (net als haar moeder), omdat de Baboe kookte. Ze wisten wel precies hoe het moest smaken, maar recepten heb ik nooit gezien. Toch is er wel wat doorheen geglipt, zoals deze Nasi Goreng. 
Als je Indisch kookt zijn er wel wat regels: bak nooit iets met olijfolie, maar gebruik arachide (pinda)- of zonnebloemolie. Olijfolie heeft een smaak die niet thuis hoort in de Indische keuken. En als je melk gebruikt dan alléen kokosmelk, nooit gewone melk, want dat is voor babies.
Nasi Goreng betekent: opgebakken rijst met restjes vlees van een dag ervoor. Géen groente erin dus. Die doe je apart. Vind je dat juist wel lekker dan doe je dat, maar Indisch is het niet. 
De mis en place: koud gaar vlees. In dit geval kip, maar het mag ook gehakt zijn, of varkensvlees, of garnalen: ook heel lekker. Als de kip mediterrane kruiden had, spoel die dan af, want andere kruiden in de nasi smaakt raar.
Een pannetje koude (!) rijst, boontjes, ui, knoflook, zoete ketjap, sojasaus, sambal, ketoembar en djinten ofwel koriander en komijn, pindakaas met stukjes noot voor de pindasaus, tahoe (tofu), stukje komkommer en 'gebakken uitjes'.
Haal het vlees van de botjes.
Snij twee uien en twee teentjes knoflook fijn.
Bak de kip op zacht vuur in amper wat olie en voeg 5 eetlepels ketjap toe.
Voeg 2 eetlepels Kikoman toe.
Voeg een theelepel sambal toe
Voeg een flinke eetlepel ketoembar toe
Voeg een flinke eetlepel djinten toe
Voeg de ui en de knoflook toe 
en laat het geheel zachtjes stoven.
Bak de tahoe of tofu in een koekenpan met een anti-aanbaklaag. Strooi er lekker veel zout op. Er zijn mensen die houden er echt niet van, nou dan laat je het lekker weg. In Indie was tahoe geen vleesvervanger, maar het hoorde er bij. 
In een klein pannetje laat je twee eetlepels pindakaas smelten voor de statésaus.
Voeg ketjap toe,
sambal,
flinke scheut tomaten ketchup,
Voeg een eetlepel ketoembar 
en djinten toe
en water 
tot het een mooi papje wordt, op laag vuur, geen melk dus! Kook intussen de bootjes gaar.
Voeg nu met kleine beetjes tegelijk de koude rijst toe, en bak het langzaam op. Dat de rijst koud is is heel belangrijk, als de rijst warm is gaat de nasi plakken en je wilt hem lekker droog! Als het aankoekt zet je het vuur even wat lager en laat je het rustig verwarmen. Nooit olie toevoegen, hooguit een paar druppels water als het erg droog wordt.
Rustig opwarmen en opbakken. Proef even, soms wil je er nog wat zoute (Kikoman) of zoete ketjap bij, of extra sambal.
Snij de tahoe in blokjes, leg de gekookte boontjes naast de Nasi, schenk er wat pindasaus over, en daar wat 'gebakken uitjes' op. Lekker met een gekookt of gebakken eitje, salamat makan!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten